Barn med allergi

Ingen energi til å leke?

Er barnet ditt allergisk?

Mange barn er aktive av natur og har vanskelig for å sitte stille. Dette er positivt, siden de hele tiden har mye nytt de skal lære. Allergi er ikke bare et hinder i f.eks. lek. Det kan også gjøre det vanskelig å konsentrere seg på skolen. Dessuten kan ubehandlet allergi utvikle seg til allergisk astma.

Gjentatt nysing, tett nese og rennende nese kan være symptomer på luftveisallergi. I tillegg har barnet kanskje røde øyne som renner og klør?

Dette er symptomer som minner om vanlig forkjølelse, og mange ganger tar vi feil og tror barnet er forkjølet. Hvis symptomene ikke gir seg og blir verre visse deler av året, kan det være tegn på allergi. Hvis andre i familien er allergiske, øker sannsynligheten for å utvikle allergi.

Les mer om allergisymptomer

Middallergi

Begynner dagen med snufsing og nysing?

Barnets nattesøvn kan bli forstyrret av ulike allergisymptomer, for eksempel hoste og hvesende åndedrett. Andre vanlige symptomer kan være nysing, tett nese, rennende nese og kløende eksem. Barnet har sannsynligvis mindre energi til å leke og problemer med å konsentrere seg på skolen.

Følg med på når de allergiske symptomene dukker opp. Er det verst om natten og om morgenen, kan det skyldes middallergi. Du kan lindre barnets plager ved å redusere mengden allergener hjemme, og ved å gi symptomlindrende allergimedisin.

Allergisk astma

Forhindre at barnet utvikler allergisk astma

Hvis barnets allergi ikke blir behandlet, øker faren for at symptomene blir verre, og at allergien utvikler seg til allergisk astma.

Barn som plages med allergisk snue, har opptil sju ganger større risiko for å utvikle astma senere i livet (sammenlignet med barn uten allergi). Det er derfor det er så viktig å få riktig diagnose og behandling så tidlig som mulig.

Så vanlig er allergi og astma hos barn

De siste tiårene har allergi blant barn og unge økt. I dag har hvert tiende barn i skolealder og to av ti småbarn allergisk astma. Hver femte tenåring plages i ulik grad av allergi, først og fremst mot pollen, midd og pelsdyr.

Kan jeg forhindre at barnet mitt får allergi, allerede under svangerskapet?

Uansett hvor forutseende du er under svangerskapet, kan du ikke være sikker på at barnet slipper å bli allergisk.

Allergi er arvelig og dersom en av foreldrene er allergisk, er det større risiko for at også barnet utvikler allergi. Dersom én av foreldrene er allergisk, er det 30 % sannsynlighet for at barnet får allergi. Hvis begge foreldrene er allergikere, er risikoen for å utvikle allergi over 60 %.

Selv om du ikke kan gjøre noe med de genetiske faktorer, finnes det allikevel noe du kan bidra med for å redusere barnets risiko for å utvikle allergi. Mødre bør unngå å røyke før og etter svangerskapet, og passe på at barnet ikke utsettes for sigarettrøyk. Amming anbefales de første fire månedene, siden morsmelk styrker barnets immunforsvar.

Hvis du mistenker at barnet ditt er allergisk, bør du kontakte lege.

Diagnose - allergitest

For å finne ut hva barnet er allergisk mot, tar legen en allergitest. Allergi hos barn endrer seg ofte over tid. Derfor er det viktig at du følger med på barnets allergi også etter at diagnosen er stilt.

Les mer om allergitester, og se filmen som viser hvordan en prikktest foregår, gjerne sammen med barnet.

Les mer om diagnostisering av allergi

Finn en spesialist

Kontakt lege eller allergispesialist.

Behandling av allergi hos barn

Den mest effektive løsningen for å slippe allergiske plager er å unngå det stoffet (allergenet) man er allergisk mot. Men luftbårne allergener fra pollen eller midd er nærmest umulige å unngå eller fjerne helt.

Å sanere boligen er en god start, men det hjelper ikke alltid. For at barnet skal føle seg best mulig, vil han eller hun sannsynligvis måtte ta en eller annen form for medisin mot allergien.

Sist oppdatert 05/11/2018