Allergisymptomer

Forkjølelse eller allergi – hvordan kjenner jeg forskjell?

Tar allergien over livet ditt?

Husstøvmiddallergikere opplever ofte allergisymptomer året rundt og blir trette og mister energi på grunn av dårlig nattesøvn. <br />

Allergiplagene kan påvirke nattesøvnen og forårsake trøtthet på dagtid, men også påvirke evnen til å fokusere og konsentrere seg på jobben. Trening og andre aktiviteter kan bli nedprioritert, og man kan i en periode føle seg sosialt isolert. For barn og unge kan allergiplagene påvirke læringen og prestasjonene på skolen negativt.

Følg med på symptomene

Du kjenner igjen følelsen av å være forkjølet, med nysing, snufsing og den generelle følelsen av å være syk? Disse symptomene minner veldig om symptomene på allergi i øvre luftveier.

Allergi som påvirker de øvre luftveiene, forårsaker irritasjon og inflammasjon i øyne, nese og hals. Derfor kan det iblant være vanskelig å vite hva som er hva. Er det forkjølelse, eller er det allergi? Hvis symptomene hele tiden vender tilbake, kan det være mer enn en vanlig forkjølelse. Det kan være allergi. 

Middallergi kan gjøre alt fra å forårsake milde plager til å påvirke hele hverdagen. Det er vanligst å merke symptomene i nesen (allergisk rhinitt, også kalt høysnue) med rennende nese, tett nese og kløe.

Det er også vanlig å merke allergien i øynene (allergisk konjunktivitt eller øyeinflammasjon) med rennende øyne, røde øyne, hovne øyne eller kløe. Du kan dessuten få symptomer i andre deler av kroppen, for eksempel kløe i halsen eller astmalignende symptomer som hoste, tung pust, osv.

Ved middallergi forekommer symptomene ofte hele året, men de er spesielt plagsomme i de fuktige høst- og vintermånedene. Hos de fleste som blir allergiske mot husstøvmidd, oppstår plagene i barne- og ungdomsårene.

Allergiske plager kan påvirke hele hverdagen. Det kan hende du sover dårlig og derfor føler deg ekstremt trøtt om dagen. Det er lett å glemme at middallergi kan gjøre deg trøtt, men det er desto viktigere å være obs på hvis det for eksempel er barn som har middallergi.

Allergisymptomene dine kan også påvirke konsentrasjonsevnen, beslutningsevnen og hukommelsen. Allergien kan påvirke humøret og få deg til å føle deg deprimert, urolig eller irritert. Det er også viktig å være obs på om det er astmasymptomer eller allergisymptomer. Hvis allergien påvirker luftveiene, kan du få tørrhoste og pusteproblemer.
 

 

Allergisymptomer - Kjenner du igjen noen av disse symptomene?

Som allergiker kan du oppleve ett eller flere av følgende symptomer:

Symptomer i nesen Symptomer i øynene Symptomer i lungene/luftveiene Andre symptomer
nysing (ofte mange ganger etter hverandre) kløe i øynene hoste, særlig om natten hodepine
rennende nese (snufsing) rennende øyne hvesende åndedrett dårlig nattesøvn
tett nese hovne øyne pustebesvær trøtthet
kløe i nesen røde øyne tranghet i brystet eksem eller utslett

 

Ta allergisymptomene på alvor

Hvis du ikke behandler allergien din, kan du risikere å utvikle allergisk astma. Det kalles den allergiske marsjen. Derfor er det viktig at du tar symptomene på alvor. Hvis du tar en allergimedisin som ikke hjelper, er det viktig at du oppsøker lege og får videre allergiutredning.

Uansett om du har mild, moderat eller alvorlig middallergi, er det hjelp å få. Du skal kunne leve et normalt liv uten å merke altfor mange symptomer.

 

Forkjølelse eller allergi – hvordan kjenner jeg forskjell?

Hvis du ofte er tett i nesen, nyser og har kløende og irriterende øyne (kanskje spesielt når du oppholder deg i soverommet), kan du være allergisk mot husstøvmidd. Dette ligner veldig på symptomer ved forkjølelse. Så hvordan kan man vite hva som er hva?

Tommelfingerregelen er at en vanlig forkjølelse som oftest går over i løpet av en uke, mens pollenallergi kan vare betydelig lenger. Mange tar feil og tror de har en langvarig forkjølelse, når det egentlig er pollenallergi de lider av.

Symptomer Husstøvmiddallergi Forkjølelse
Nese og hals Nysing – flere ganger etter hverandre. Slimet er lettflytende, og nesen renner, klør og er tett. Kløe i halsen. Sporadisk nysing. Slimet blir ofte mindre lettflytende etter en tid, og nesen renner og er tett. Vondt i halsen.
Øyne Rødhet, kløe, hovenhet, irritasjon. Som oftest ingen symptomer i øynene.
Kroppstemperatur Som regel ingen feber. Lav feber kan forekomme.
Varighet Kan vare i flere uker, kommer tilbake hvert år. Går ofte over av seg selv i løpet av en ukes tid.
Lunger/luftveier Hoste, særlig om natten, heshet, hvesende åndedrett, kortpustethet, pustebesvær, trykk over brystet. Hoste – slimhoste eller tørrhoste. Pipelyd når man puster, ubehag/smerte ved brystbeinet når man hoster.

Hvorfor er jeg allergisk?

Nysing, rennende nese, tett nese og de andre allergisymptomene skyldes reaksjoner fra kroppens immunsystem. Immunsystemet tar feil og oppfatter enkelte stoffer (for eksempel gresspollen, bjørkepollen eller midd) som en trussel. Selv om disse stoffene faktisk ikke er skadelige, reagerer immunsystemet som om de er farlige – hver gang du støter på dem.

Kroppen reagerer ved å frigjøre histamin hver gang du eksponeres for det stoffet du er allergisk mot – i dette tilfellet pollen – og det er da du opplever allergiske symptomer. Man vet ikke hvorfor enkelte mennesker utvikler allergi og andre ikke, men arv (gener) er en viktig faktor.

Gjør noe med allergisymptomene

Allergi kan gjøre at du føler deg kjempedårlig. Det er ikke sikkert du fungerer slik du pleier på jobb. Allergien kan påvirke trening eller daglige aktiviteter med venner og familie.

Det er også økt risiko for å utvikle flere allergier og/eller allergisk astma. Det kalles den allergiske marsjen.

Les mer om allergisk astma

Jente med allergi symptomer

Begynn med å oppsøke lege, ta en allergitest (prikktest eller blodprøve) og få en diagnose. Ut fra testresultatet kan legen gi deg råd om hvilken behandling som passer best for deg.

Kontakt lege eller allergispesialist

Husstøvmiddallergi

Kan midd være årsaken til plagene?

Har du allergisymptomer året rundt? Føler du deg ofte utmattet når du våkner? I så fall kan du være allergisk mot midd. Husstøvmidd finnes mange steder, men fremfor alt i sengen.

Pollenallergi

Nyser du konstant, eller har du tett eller rennende nese visse deler av året?

Da kan det hende du har pollenallergi, også kalt høysnue eller allergisk rhinitt. Denne typen allergi skyldes at pollen fra for eksempel gress, trær eller urter frigjøres og svever rundt i luften vi puster inn.

Sist oppdatert 08/10/2018