Er barnet ditt i faresonen for å utvikle astma?

Barn, allergier og astma

Barn med begynnende astma kan f.eks. begynne å hoste og få hvesende åndedrett, ofte om natten eller ved anstrengelse. Et barn som har utviklet astma, kan få pusteproblemer. Prøv å unngå disse situasjonene. Oppsøk lege, slik at barnet snarest mulig får behandling for allergien, siden allergi kan føre til astma.

Astma oppstår ofte i barndommen. Det kan utløses av flere faktorer, for eksempel pollen, pelsdyr eller husstøvmidd. Hvis barn har allergiplager som påvirker nesen (allergisk rhinitt eller høysnue), har de sju ganger høyere risiko for å utvikle astma enn barn uten allergi. Det skyldes at pågående allergiske reaksjoner kan forårsake kronisk inflammasjon i nedre luftveier, for eksempel i lungene.

Finn en spesialist

Kontakt lege eller allergispesialist.

Barn, allergi og astma

Ved allergi i øvre luftveier (allergisk rhinitt eller høysnue) får barnet symptomer som rennende nese, tett nese, kløe i nesen og gjentatt nysing. Allergi i de nedre luftveiene (allergisk astma) forårsaker hvesende åndedrett, hoste og pusteproblemer. Selv om disse symptomene oppstår på ulike steder i kroppen, har de samme underliggende årsak: påvirkning av immunforsvaret.

Barn med inhalator

Våre øvre og nedre luftveier henger sammen, så en inflammasjon som skyldes en allergisk reaksjon, kan spre seg fra barnets nese og ned til lungene og føre til astma.

Allergier hos barn endrer seg ofte over tid. Noen allergier forsvinner med årene. Andre utvikler seg eller blir verre. Derfor er det viktig at du regelmessig sjekker barnets helse og allergisymptomer.

 

Gjør noe med allergien

  • Har barnet ditt allergisymptomer?
  • Trenger hun/han stadig mer medisin for å lindre plagene?
  • Påvirkes pusten?
  • Er du redd for at allergien skal utvikle seg til astma?

Da er det viktig at barnet tar en allergitest og får stilt en diagnose.

Uansett om barnet har mild, moderat eller alvorlig allergi, er det hjelp å få for de fleste. Det viktige er at barnet føler seg bra, og ikke plages av allergien. Du som forelder kan i samråd med lege bestemme hvilken behandling som passer best for barnet.

Les mer om hvordan allergi kan behandles

Hva er en prikktest?

Filmen viser hvordan en prikktest foregår. Du kan se på filmen sammen med barnet, så vet dere begge hva som skal skje når dere kommer til legen.

Sist oppdatert 17/10/2018