Husstøvmiddallergi

Lei av å ikke få sove?

Har du middallergi?

Hvis du ofte våkner og føler deg trøtt og slapp, kan det hende du har middallergi.

Symptomene på middallergi, som også kalles husstøvmiddallergi og støvallergi, minner om forkjølelsessymptomer som rennende nese, tett nese, nysing og øyeplager. Mange som har middallergi, har også astmasymptomer.

Oftest er symptomene verst om natten og når du våkner om morgenen. Det skyldes at midd trives der det er varmt og fuktig, noe som gjør sengen til et ideelt miljø for dem. Du eksponeres for dem i mange timer når du sover.

I tillegg til at søvnen din kan bli forstyrret, slik at du føler deg trøtt og uopplagt, kan også konsentrasjonen og produktiviteten din bli påvirket. Man føler seg trøtt på jobb, og barn kan ha problemer med konsentrasjonen på skolen. Allergisymptomene kan også få deg til å føle deg tiltaksløs, irritert og nedfor.

Hvis allergien ikke blir behandlet, kan det føre til at du utvikler allergisk astma. For å unngå det er det viktig at du oppsøker hjelp hos lege eller allergispesialist, slik at du får en diagnose og behandling som passer for deg.

Hva er husstøvmidd?

Midd er små kryp som tilhører edderkoppfamilien. De er ca. 0,3 mm lange og dermed vanskelige å se med det blotte øyet.

Midd finnes overalt, uansett hvor rent du har det hjemme. De trives der det er mørkt og fuktig, noe som gjør at det er ideelle forhold i for eksempel madrasser, putevar og dyner. De finnes også i tepper, kosedyr, stoppede møbler osv. Middene lever av bl.a. de døde hudcellene som vi mister hver dag.

Midd er ufarlige i seg selv, men hvis du er allergisk mot dem, kan de forårsake plagsomme symptomer. Ved middallergi er man overfølsom mot allergifremkallende proteiner som kommer fra middens kropp og avføring.

Husstøvmidd er en av de viktigste årsakene til allergi som oppstår innendørs. Vi kan også komme i kontakt med midd på arbeidsplasser, på hotell, på offentlig transport som buss og tog, i kontakt med andre, osv.

Symptomer på middallergi

Symptomene forekommer som regel hele året, men kan være spesielt plagsomme om høsten og vinteren, når vi tilbringer mye tid inne. Hos de fleste som blir allergiske mot midd, oppstår plagene i barne- og ungdomsårene.

Du har kanskje tenkt at du snufser og nyser fordi du er forkjølet? Hvis symptomene dine stadig kommer tilbake, kan det skyldes at du er allergisk.

trøtt jente

De vanligste symptomene på middallergi er:

  • Gjentatt nysing
  • Tett og/eller rennende nese
  • Kløe i øynene, rennende og/eller røde øyne
  • Luftveisplager, pusteproblemer, pipende åndedrett eller hoste

Middallergi kan også påvirke allmenntilstanden din, slik at du føler deg trøtt og uopplagt om dagen.

Les mer om allergisymptomer

Slik kan du behandle allergien

Få kontroll over allergien! Målet med behandlingen er at du skal føle deg bra og oppleve symptomene som minst mulig plagsomme.

Det finnes behandling som fokuserer på å lindre symptomene eller på å behandle årsaken til allergien. 

Diskuter alternativene med legen din for å finne ut hvilken behandling som passer for deg.

Legen tar hensyn til faktorer som hvor alvorlige symptomer du har, hvordan de påvirker deg i hverdagen, generell helsetilstand og dine ønsker. 

Les mer om allergibehandling

 

Begrens eksponeringen for allergener

Ved å begrense mengden midd du utsettes for, kan du redusere allergisymptomene. Men det er vanskelig å få bort alle midd. Det finnes imidlertid noen ting du kan gjøre for å redusere mengden midd hjemme.

Les mer 

 

Lindre allergisymptomene

Det kan hende du trenger medisin for å lindre allergisymptomene. Det finnes flere ulike typer som gir rask lindring.

Noen av disse er reseptfrie, andre krever resept. Følg alltid legens anvisninger.

Les mer

 

Behandle årsaken til allergien

Allergivaksinasjon – eller allergen immunterapi, som det også kalles – behandler årsaken til allergien ved å påvirke immunforsvaret, slik at det ikke lenger oppfatter pollen som farlig. Spør legen din om denne behandlingen kan være aktuell for deg.

Les mer 

Allergi kan føre til astma

Hvis du plages med middallergi, har du opptil 38 ganger større risiko for å utvikle astma enn personer som ikke er allergiske. Risikoen for astma er større hvis allergien ikke blir behandlet. Derfor er det viktig at du så tidlig som mulig får en diagnose og riktig behandling.

Begrenser allergien livet ditt?

Hvis du opplever at allergisymptomene dine ikke blir bedre til tross for at du bruker symptomatiske legemidler som antihistaminer, øyedråper eller nesespray, kan allergivaksinasjon (allergen immunterapi) være noe for deg.

Første steg på veien til riktig behandling er å oppsøke lege og få stilt riktig diagnose.

Sist oppdatert 05/11/2018