Middallergi hos barn

Begynner hver dag med snufsing og nysing?

Er barnet ditt allergisk mot husstøvmidd?

For barn er det viktig å få en god natts søvn. Hvis barnet ofte våkner uten å føle seg uthvilt, kan det skyldes allergi mot midd, også kalt husstøvmidd eller sengemidd.

Vanlige symptomer ved middallergi er tett nese, rennende nese, kløe i nesen og gjentatt nysing.

Plagene er oftest verst om natten og morgenen. Det skyldes at middene i stor grad finnes i møbler, for eksempel senger. I løpet av en hel natt eksponeres barnet for husstøvmidd i mange timer. Det fører til at nattesøvnen kan bli forstyrret, og at barnet blir trøttere om dagen. 

Etter hvert kan søvnmangel på grunn av middallergi påvirke barnets konsentrasjon og skoleprestasjoner.  Allergien kan også påvirke humøret, og man blir trøtt og uopplagt. 

Det er viktig å behandle allergien for å få bukt med plagene, men også for å hindre at allergien utvikler seg til astma, noe som iblant skjer. 

Mistenker du at barnet har husstøvmiddallergi, er det viktig at dere oppsøker lege eller allergispesialist for å få foretatt en allergiutredning. Når allergien er konstatert, kan barnet få riktig behandling.

Kontakt lege eller allergispesialist.

Finn en klinikk i nærheten.

 

Hva er husstøvmidd?

De middene som i størst grad forårsaker allergi, heter husstøvmidd. Det er små kryp som tilhører edderkoppfamilien. De er ca. 0,3 mm lange og dermed vanskelige å se med det blotte øyet.

Husstøvmidd finnes overalt, uansett hvor nøye rengjort boligen er. De bor gjerne på mørke, fuktige steder, for eksempel i madrasser, puter og dyner. Men midd kan også finnes i leker (f.eks. kosedyr), tepper og stoppede møbler. De lever av bl.a. døde hudceller som vi mister hver dag.

Husstøvmidd er ufarlige i seg selv, men ved allergi kan symptomene bli plagsomme for barnet. Ved middallergi er man overfølsom mot allergifremkallende proteiner som kommer fra middens kropp og avføring.

Husstøvmidd er en av de viktigste årsakene til innendørsallergi. Utenom hjemmet er det vanlig å bli eksponert for midd hjemme hos venner, på skolen, på busser, på tog, osv.

Kjenner du igjen symptomene?

De fleste barn med allergi mot husstøvmidd har symptomer året rundt. Symptomene forekommer hele året, men kan være spesielt plagsomme om høsten og vinteren, når vi tilbringer mye tid inne.

De vanligste symptomene på allergi mot midd er

  • Gjentatt nysing
  • Tett nese, kløe i nesen og/eller rennende nese
  • Kløe i øynene, rennende og/eller røde øyne
  • Pusteproblemer, hvesende åndedrett eller hoste
barn nysing

Allergibehandling

Hvis barnet ditt plages av middallergi, kan behandling være nødvendig. Det finnes ulike typer allergibehandling. Noen medisiner behandler symptomene, mens andre behandler årsaken til allergien.

Snakk med legen om hva som passer best for nettopp ditt barn. Legen tar hensyn til flere faktorer ved valg av behandling, for eksempel hvor plagsomme symptomene er, hvor mye hverdagen påvirkes, barnets generelle helsetilstand og deres ønsker.

 

Mild allergi – begrens mengden allergener barnet utsettes for

Det er umulig å vaske bort alle midd hjemme,  men det finnes noen ting du kan gjøre for å lindre barnets plager. For eksempel kan du vaske sengetøy regelmessig og sørge for at det er minst mulig støv på barnets soverom.

 

Moderat allergi – lindre barnets allergisymptomer

Når barnet har allergiplager, kan det hende han eller hun må ta allergimedisin for å bli kvitt symptomene. Det finnes flere ulike behandlinger som gir rask lindring. Noen av disse er reseptfrie, mens andre krever resept. Sørg for at du får medisinsk rådgivning av lege eller apotekansatte før du gir medisinen til barnet.

 

Alvorlig allergi – behandle årsaken til barnets allergi

Hvis barnet ikke blir bra av symptomlindrende medisiner, kan allergivaksinasjon være et alternativ. I motsetning til symptomatiske legemidler påvirker allergivaksinasjon immunforsvaret. På den måten behandler man årsaken til allergien, og ikke bare symptomene. Det innebærer at effekten kan vare i mange år etter avsluttet behandling. Spør legen om allergivaksinasjon kan være et alternativ for ditt barn.

Les mer om allergibehandling for barn

Allergi kan føre til astma

Hvis barnet ditt har middallergi, er han eller hun i faresonen for å utvikle astma. Hvis allergien er ubehandlet, er risikoen større enn hvis allergien er under behandling. Derfor er det viktig å få riktig diagnose og behandling.

Sist oppdatert 15/10/2018