Allergimedisin

Midlertidig lindring av symptomene

Symptomatiske legemidler lindrer allergisymptomene

Som allergiker er du sikkert vant med ulike symptomlindrende legemidler (allergimedisin). Kanskje må du ta dem hver dag for å holde plagene i sjakk, eller kanskje du har dem med deg for sikkerhets skyld og tar dem ved behov.

Eksempler på symptomlindrende legemidler er antihistaminer og kortison. De kan tas hjemme og finnes i tablettform, som øyedråper og som nesespray. Enkelte er reseptfrie, mens andre må forskrives av lege.

Preparatene gir lokal symptomlindring. Derfor kan du måtte ta ulike preparater for å motvirke flere symptomer. Du trenger kanskje ett legemiddel for tett nese, et annet for å motvirke rennende øyne, og så videre.

Symptomatiske legemidler gir rask, men nokså kortvarig lindring av plagene. Derfor kommer symptomene tilbake når du slutter å ta medisinene.

Mange synes symptomlindrende legemidler hjelper. Men hvis du fortsetter å ha allergiplager på tross av behandling, eller merker at du trenger stadig mer medisin for å få god effekt, kan allergivaksinasjon være neste steg. Allergivaksinasjon behandler symptomene, men også det som forårsaker allergien.

Dette er noe du må rådføre deg med lege om.

Les mer om allergivaksine

Trenger du hjelp med å finne riktig behandling?

Kontakt lege for å finne ut hvilken behandling som passer best for deg.

Om symptomlindrende medisin

Symptomlindrende medisin finnes i ulike former – tabletter, nesespray og øyedråper.

Nesespray

Antihistaminer (allergitabletter)

Ved mild allergi er antihistamintabletter en av de vanligste allergimedisinene folk prøver. Antihistaminer pleier å lindre symptomer som tett nese, rennende nese, nysing og kløe i nese og øyne. Ved en allergisk reaksjon blokkerer antihistaminer frigjøringen av histamin, og på den måten reduseres de allergiske symptomene. Antihistaminer finnes også som øyedråper og nesespray. De kan kjøpes reseptfritt på apotek, men enkelte legemidler er reseptbelagt. Effekten av antihistaminer pleier å komme etter 15 minutter til 1 time.

Ofte anbefales det å starte behandling med symptomlindrende legemidler allerede før allergisesongen begynner. Den medisinen man bør starte tidlig med, er nesespray med kortison, siden den ikke har umiddelbar effekt, men virker over tid.

 

Nesespray med kortison

Nesespray med kortison (nasale steroider) brukes først og fremst ved tett og rennende nese, men kan også redusere nysing. Fordelen er at medisinen bare virker lokalt, uten å påvirke resten av kroppen. Det er viktig å ta kortison regelmessig hvis du vil ha best mulig effekt. Det finnes kortison som kan kjøpes uten resept, men også sterkere varianter som må forskrives av lege.

Ofte anbefales det å starte behandling med symptomlindrende legemidler allerede før allergisesongen begynner. Den medisinen man bør starte tidlig med, er nesespray med kortison, siden den ikke har umiddelbar effekt, men virker over tid.

Snakk med legen eller de apotekansatte om hvordan du skal bruke symptomatiske legemidler.

 

Kortisonsprøyter

Kortison kan gis som injeksjonspreparat. Denne behandlingen forveksles iblant med allergivaksinasjon, men virkningen er helt ulik. Kortisoninjeksjoner lindrer allergisymptomer i opptil noen uker ved å dempe inflammasjon i hele kroppen, men pga. bivirkninger på lang sikt (f.eks. økt risiko for å utvikle diabetes) anbefales ikke lenger denne behandlingen mot høysnue.

Allergivaksinasjon

Behandle årsaken til allergien

Allergivaksinasjon – eller allergen immunterapi, som det også kalles – behandler årsaken til allergien ved å bygge opp immunforsvaret ditt mot det stoffet (allergenet) du reagerer på. Ved å tilføre kroppen en dose av det stoffet (allergenet) som forårsaker allergien, påvirkes immunsystemet, slik at toleransen mot allergenet øker. Behandlingen tar tre til fem år for å gi langvarig beskyttelse, avhengig av hvilket stoff du ikke tåler. Ved pollenallergi varer behandlingen i tre år.

Unngå allergenene

Begrens hvilke allergener du utsettes for

Ved å kombinere symptomlindrende legemidler med å prøve å unngå eksponering for det allergenet du ikke tåler, kan du oppnå god effekt og redusere plagene. Les våre tips til hvordan du kan begrense mengden pollen du utsettes for.

Sist oppdatert 15/06/2022